Υποστήριξη σε αυτούς που πενθούν τις γιορτινές μέρες

Αν είστε κοντά και θέλετε να στηρίξετε κάποιον που αγαπάτε και πενθεί την εορταστική περίοδο που διανύουμε μπορεί να φαντάζει κάτι δύσκολο και άβολο. Η θλίψη που συνοδεύει το πένθος  είναι δύσκολη κάθε εποχή του χρόνου, αλλά η περίοδος των γιορτών μπορεί να την κάνει να είναι πολύ σκληρή.

 Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι γύρω μας, στους ανθρώπους που πενθούμε, έχουν την πρόθεση και θέλουν πραγματικά να μας υποστηρίξουν απλά δεν γνωρίζουν ή δεν είναι σίγουροι για το πώς. Χρειάζεται να τους βοηθήσουμε στο να βρουν τον τρόπο να προσφέρουν την αγάπη και την υποστήριξη που θέλουν να μας δώσουν.

 Ακόμα  και οι άνθρωποι που έχουν χάσει ένα αγαπημένο τους πρόσωπο ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν “εκπαιδευτεί” στο πένθος μερικές φορές δυσκολεύονται και δεν γνωρίζουν τι να πουν ή να κάνουν. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αποσύνδεση μας μαζί τους, καθώς επίσης και στο να βιώνουμε μεγαλύτερη μοναξιά.

 

Σκέφτηκα ότι τα παρακάτω θα ήταν βοηθητικά για τους ανθρώπους που θέλουν να στηρίξουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που πενθεί και οι γιορτινές ημέρες το κάνουν ακόμα πιο δύσκολο:

Ρωτήστε τους, ποιος είναι ο πιο βοηθητικός τρόπος για αυτούς να τους υποστηρίξετε.

Απλά, ακούστε τους προσπαθώντας  να μην υποτιμάτε, να μην κρίνετε ή να δίνετε συμβουλές: Το να είναι  το αγαπημένο σας πρόσωπο θλιμμένο…. είναι εντάξει! Η θλίψη και τα δάκρυα μπορεί να είναι ευεγερτικά. Λέγοντας στον άνθρωπό μας που πενθεί ότι δεν θα έπρεπε να είναι στενοχωρημένος, ότι οι άνθρωποι που του λείπουν δεν θα ήθελαν να τον βλέπουν στενοχωρημένο ή να προσπαθείτε να  τους φτιάξετε το κέφι, είναι σαν να του λέτε ότι δεν μπορεί να είναι ειλικρινής μαζί σας για το πώς αισθάνεται.  Μην του πείτε ότι πρέπει να το ξεπεράσει, μην του πείτε τι "πρέπει" ή "δεν πρέπει" να κάνει.  Απλά να είστε εκεί

 

Πείτε το όνομά του προσώπου που πενθεί ο άνθρωπος που υποστηρίζετε. Μην φοβάστε να το κάνετε. Είναι το ομορφότερο δώρο. Αν έχετε ιστορίες να μοιραστείτε, κάντε το. Ή ρωτήστε να σας πει κάποια ιστορία που ο ίδιος/α θα ήθελε (ίσως θα ήταν καλή ιδέα να ρωτήσετε πρώτα για όλα τα παραπάνω στην περίπτωση που δεν το επιθυμεί για τους δικούς του λόγους)

 

Υποστηρίξτε τις εορταστικές τους επιλογές: Ακόμα και αν οι επιλογές τους μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε εσάς, προσπαθήστε να μην απογοητεύεστε ή να μην ανησυχείτε υπερβολικά. Να έχετε κατά νου ότι επειδή κάνουν ένα διάλειμμα ή κάνουν τα πράγματα διαφορετικά φέτος, δεν σημαίνει ότι θα κάνουν τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο για πάντα.

 

Προσκαλέστε, αλλά μην πιέζετε: Μια πρόσκληση που προσφέρεται ακόμη και με την κατανόηση ότι μπορεί να μην τα καταφέρει το άτομο που πενθεί,  μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το άτομο αυτό.

 

Να είστε προετοιμασμένοι ότι τα σχέδιά τους μπορεί να αλλάξουν: Το πένθος είναι εντελώς ακανόνιστο και μερικές φορές το άτομο που πενθεί συνειδητοποιεί ότι στην πραγματικότητα δεν θέλει να κάνει αυτό που νόμιζε ότι ήθελε να κάνει (και το αντίστροφο). 

 

Στείλτε ένα μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης, ακόμα και μία καρδούλα ή μία ζεστή αγκαλιά χωρίς λόγια, δηλώνοντας έτσι ότι τους σκέφτεστε. Κάποιες φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να μεταφερθεί η αγάπη και το νοιάξιμο σας

 

Σκεφτείτε να κάνετε μια δωρεά: Μπορείτε να αναγνωρίσετε το πένθος του ανθρώπου που υποστηρίζετε, αυτές τις γιορτές κάνοντας μια δωρεά στο όνομα/στη μνήμη του αγαπημένου τους προσώπου σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που είναι σημαντική γι' αυτόν ή που ήταν σημαντική για το αγαπημένο τους πρόσωπο. 

 

Προσφέρετε πρακτική βοήθεια και υποστήριξη: Η πρακτική υποστήριξη μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές και μορφές ανάλογα με το τι χρειάζεται ο φίλος σας, αλλά προσπαθήστε να προσφέρετε κάτι συγκεκριμένο αντί να προσφέρετε ένα αόριστο "πείτε μου τι μπορώ να κάνω".  (μπορείτε να τυλίξετε δώρα, να μαγειρέψετε για το τραπέζι, να κρατήσετε τα παιδιά για να ξεκουραστεί ο άνθρωπός σας, να κάνετε κάποια ψώνια για αυτόν κ.α.)

 

Να θυμάστε, η θλίψη δεν επηρεάζει μόνο τα πρώτα Χριστούγεννα : για το άτομο που πενθεί, η θλίψη γίνεται κατά κάποιο τρόπο μέρος της εορταστικής περιόδου του.  Παρόλο που τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολα τα επόμενα χρόνια, ορισμένα στοιχεία της εορταστικής περιόδου μπορεί να εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολα.  Χρειάζεται η υποστήριξη και προσοχή που τους προσφέρατε τον πρώτο χρόνο μετά την απώλειά τους

 

Μπορεί να αισθάνεστε δύσκολα η παράξενα και είναι κατανοητό αυτό.  Μην προσπαθείτε να κάνετε κάτι τέλειο για εμάς….η σύνδεση και η παρουσία σας είναι το πολυτιμότερο δώρο μας!

 

 

Ας βοηθήσουμε όλοι τα Χριστούγεννα να μην είναι μία γιορτή που απομονώνει ό,τι νομίζουμε ότι δε της ταιριάζει: τη θλίψη, τον πόνο, τον θυμό, την μοναξιά, την παραίτηση. Οι άνθρωποι που πενθούμε με την υποστήριξη και τη αγάπη σας μπορούμε να περάσουμε την δύσκολη αυτή περίοδο με πόνο αλλά ταυτόχρονα και με αγάπη, παρουσία και αναγνώριση των συναισθημάτων μας, που είναι ικανά να ελαφρύνουν για λίγο το βαρύ φορτίο της καρδιάς μας.

Σας παρακαλούμε, αγαπήστε μας ακόμα πιο πολύ, μέσα από τον πόνο μας

Καλές και υποστηρικτικές γιορτές σε όλους μας,

Με αγάπη,

Αναστασία

 

Υ.Γ. Παρακάτω ένα πολύ βοηθητικό κατά την γνώμη μου comic από την σελίδα «Refuge in Grief» που αποτυπώνει άμεσα τους τρόπους υποστήριξης των ανθρώπων που πενθούν

Previous
Previous

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς, πενθώντας

Next
Next

Η πρόκληση του να πενθείς στις γιορτές